Sanna Alldén är lönekonsult på EkonomiNord och för henne är det viktigaste att lönerna alltid är korrekta och betalas ut i rätt tid.

Sanna säkerställer löneprocessen på EkonomiNord

14 May 2024

Sanna Alldén är lönekonsult på EkonomiNord och för henne är det viktigaste att lönerna alltid är korrekta och betalas ut i rätt tid.

Sanna Alldén lämnade den lilla byn Junosuando utanför Pajala för att gå gymnasiet i Umeå och det var också där som hennes intresse för ekonomi väcktes. Hon utbildade sig till redovisningsekonom, fick praktik på EkonomiNord och erbjöds därefter en anställning. 

Efter en utbildning till lönekonsult arbetar Sanna idag med kundernas löneadministration och intresset för löner menar hon har vuxit fram. Hon gillar utmaningen och tankeverksamheten som det kräver och att det är mycket kundkontakter. 

Förutom löneutbetalningar sköter Sanna även löneberedning vilket innebär en hel del. Hon håller reda på kundernas tidrapporter, reseräkningar, traktamenten, utlägg, förmåns- och semesterberäkningar samt sjukskrivningar. Det ingår också i hennes uppdrag att rapportera arbetsgivardeklaration och pensioner till myndigheter och att, vid behov, hjälpa kunderna att digitalisera löneprocessen. 

“Jag kan hjälpa kunderna att digitalisera löneprocessen.” 

Genom att använda appar för till exempel tidrapportering som har integrationer med löneprogrammen går det enkelt, snabbt och säkert att läsa in filer, förklarar Sanna. 

Till de flesta banker går det också att skicka filer direkt från löneprogrammet, vilket både minskar tidsåtgången och risken för fel, jämfört med manuella överföringar. 

I kontakt med kunderna kan Sanna också ge kunderna råd gällande lön. Det kan vara ägarnas möjlighet till ett ökat utdelningsutrymme, att räkna på personalkostnader eller arbetsrättsliga frågor vid anställning. 

Eftersom löneprocessen både är omfattande och komplex menar Sanna att det kan vara svårt och tidskrävande för företagare att göra lönerna själva. Genom att lämna över arbetet till löneexperter som har koll på de lagar, regler och kollektivavtal som gäller och dessutom är kontinuerligt uppdaterade med de senaste förändringarna, säkerställer kunderna att lönerna alltid är korrekta och betalas ut i rätt tid. På så sätt kan också kunderna lägga sin tid och energi på att driva och utveckla företaget, säger Sanna. 

“Vi löneexperter har koll på de lagar, regler och kollektivavtal som gäller.”

I och med att Sanna både har stora och små kunder i många olika branscher får hon fördjupade kunskaper i olika verksamheter. EkonomiNord satsar också mycket på kompetensutveckling och därför menar Sanna att hon alltid känner sig trygg i sin roll som lönekonsult och är väl rustad för att möta de utmaningar som uppstår.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag med löner? Kontakta oss så berättar vi mer.