27 Sep 2018
Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. Efter två år av försök, misslyckanden och upptäckter kom de till fram till att svenska äpplen i kombination med det kalla norrländska klimatet lämpade sig allra bäst för att framställa iscider, eller som den kallas i sitt ursprungsland, Cidre De Glace.
2012 släppte Brännland Cider sin första årgång iscider med 450 flaskor. Året efter blev 9000 och nu är siktet inställt på cirka 30 000 flaskor cider redan 2016. Den svenska marknaden är förhållandevis begränsad, men exportmarknaden är stor.
– Vi har gjort en fin resa så här långt. Vi har haft en del tur med timingen och hjälp av många otroliga konsulter och lärare som undervisat oss. I dag är efterfrågan faktiskt större än vad vi kan leverera, säger förklarar Andreas Sundgren Graniti.
När Brännland Cider nu ska utveckla sin verksamhet har de valt att samarbeta med EkonomiNord.
– Att skala upp verksamheten är en stor utmaning, och på den resan kommer EkonomiNord att vara en viktig speaking partner, säger Andreas Sundgren Graniti.
Brännland Cider får hjälp med både den löpande redovisningen och med affärscontrollingtjänster genom Ulrika Åberg som är affärscontroller på EkonomiNord.
– För oss är det en väldigt tydlig helhetslösning med ett proaktivt förhållningssätt. Ulrika Åberg är med sitt sätt att tänka, agera och värdera en resurs i vårt utvecklingsarbete, förklarar Andreas Sundgren Graniti.
Han beskriver samarbetet med EkonomiNord som en ömsesidig relation.
– Det är väldigt enkelt att samarbeta med dem och nu kan jag ägna mig åt det jag helst vill, att göra och sälja cider. På det sättet mår jag bättre, är en bättre företagare och når ett bättre resultat, konstaterar Andreas Sundgren Graniti.
Mot bakgrund av den tillväxt Brännland Cider haft under det senaste året har de beslutat att expandera sin produktion under 2016 och framåt. Expansionen innebär investeringar i ökad-jäsningskapacitet men också i en ny musteri-anläggning.
– Utvecklingen medför att vi måste ta steget och investera i ökad kapacitet tidigare än beräknat.
Under 2015 har vi mer än fördubblat försäljningen på den svenska marknaden och på den engelska marknaden innebär faktumet att vi nu finns i Selfridges sortiment nya möjligheter, förklarar Andreas Sundgren Graniti.
Andreas Sundgren Graniti är ingen nybörjare som entreprenör. Han vet vad det innebär att driva upp ett företag från grunden och att ge sig på export. I början av 2000-talet var han med att grunda och leda ett framgångsrikt mjukvara-företag i Umeå som snabbt växte och internationaliserades.
När Brännland Cider nu expanderar kan Andreas Sundgren Granitis dröm bli ännu mer komplett. Redan från början fanns en vision om att kunna göra iscider på enbart Norrlandsäpplen, men när produktionen ökade räckte inte äpplena från lokala odlare till. Så vi beslutade oss för att plantera egna träd. Det ledde till att en grupp entusiastiska och engagerade odlare i regionen har hängt med på visionen om att plantera äppelträd. Nästa år har man cirka 2000 träd planterade och om tre till fem år kommer man att se de första skördarna. När de ger frukt tar Brännland Cider ett historiskt steg som ingen trodde var möjligt.
– Då blir det en iscider gjort med enbart lokala råvaror och jag tror att världen får en helt ny terroir för iscider, säger Andreas Sundgren Graniti.
Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara.
2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för Iscider som stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av Iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.
Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera Iscider. Norra Sverige är en av de platserna.
Källa: Brännland Cider