Tio år efter att Sulman Yusuf och några studentkompisar samlades på en parkering vid Ålidhem är det dags för debut i Elitserien.

Sponsring som gör nytta

Cricket kan vara vägen in i svenska samhället Tio år efter att Sulman Yusuf och några studentkompisar samlades på en parkering vid Ålidhem är det dags för debut i Elitserien.

– Vi känner att vi har en jättebra chans och siktar på att komma till final, säger Sulman Yusuf, som är både spelare och ordförande i Umeå Cricket Club.

Sommaren 2007 samlades ett några studenter från Pakistan, Indien och Bangladesh för att spela lite cricket. Sporten som de alla älskar. Då var de 8-10 personer som spelade där de fick plats. Ofta blev det på en parkering eller en grusplan vid Ålidhem.

Efter några år hade skaran av cricketspelare ökat och 2012 bildades föreningen Umeå Cricket Club.

– Då var vi ungefär 15 personer som träffades några gånger i veckan för att spela. Det var roligt men vi ville att det skulle bli mer professionellt, berättar Sulman.

Tatbeeq Raza Ullah och Junaid ul Mohsin gjorde då ett stort arbete genom att samla information och kontakta skattemyndigheten, kommunen och bank så att föreningen kunde bildas.

– Nu är vi närmare 40 medlemmar och spelare. I föreningen har vi aktiva från Indien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Australien, Storbritannien, Afghanistan och Sverige, berättar Sulman.

2015 deltog föreningen för första gången i seriespel. Nu, tre år senare, är det dags för debut i Elitserien.

– Vårt förstalag ska spela i Elitserien och kvala till SM-veckan. Jag tror vi har jättebra chanser och vi siktar på final. Men vi är nu så många spelare att vi också har startat ett andralag som ska spela i division 3, säger Sulman. I framtiden har vi också som mål att, i samarbete med Svenska Cricket Förbundet, starta ett under 19 år lag och ett lag för kvinnor.

Vill bidra till samhället

Umeå Cricket Club har inte bara fokus på sporten och framgångarna där. Minst lika viktigt för föreningen är att bidra positivt till lokalsamhället.

– Vi såg ganska snabbt 2015 att det fanns många ensamkommande flyktingungdomar som bara väntade på beslut utan att ha något att göra. Vi bjöd in dem att spela cricket eftersom många av dem är från Afghanistan där cricket är en känd sport, berättar Sulman Yusuf.

De ordnade bland annat små cricketcuper där flyktingungdomarna fick spela och samtidigt lära känna nya människor.

– Vi är många i föreningen som kan hjälpa till med till exempel sociala kontakter och kanske chansen till ett jobb. För oss betyder det mycket att kunna hjälpa andra och bidra till vårt samhälle, säger Sulman.

Idag spelar åtta till tio flyktingungdomar kontinuerligt med laget och tre-fyra stycken har till och med lämnat sin flyktingstatus.

– Alla som arbetar i föreningen gör det ideellt, men vi har också fått hjälp och stöd av EkonomiNord, GF Chansen, Kummin Restaurangen, Umeå kommun och Folkets Hus, berättar han. De har hjälpt oss jättemycket och skapar även kontakter med andra företag.

Omtanke och socialt ansvarstagande

– Det känns väldigt bra att vi är sponsor till Umeå Cricket Club eftersom de har en verksamhet som präglas av omtanke och goda och humana insatser, ofta för asylsökande eller ensamkommande flyktingbarn, vilket stämmer väl överens med EkonomiNords värderingar, säger Peter Eklund, vd för EkonomiNord.

Alla som är med i Umeå Cricket Club tvingas satsa egna pengar till matchresor och utrustning.

– Vi hjälper bland annat till med utrustning och resor för de som inte har råd att betala själva, berättar Peter Eklund.

Umeå Cricket Clubs närmaste bortamatch är i Stockholm. I år kommer man för första gången att kunna spela hemmamatcher på en riktig cricketplan som ska byggas på Nydala.

– Det är helt fantastiskt, säger Suluman. Vi fick klartecken för bygget i fjol och startar bygget i sommar. Vi kommer faktiskt att få världens nordligaste cricketplan här i Umeå.