Sedan januari i år har EkonomiNord varit delaktiga i projektet Coacha Framtiden som drivs av stiftelsen Girls in Sport.

EkonomiNord coachar framtiden!

Främjar ledarskap av kvinnor och uppmuntrar fler tjejer att fortsätta idrotta.

Sedan januari i år har EkonomiNord varit delaktiga i projektet Coacha Framtiden som drivs av stiftelsen Girls in Sport. Projektet går ut på att företagets anställda kvinnor får utveckla sitt ledarskap och tillämpa ledarskapet inom det idrottsprogram som Girls in Sport driver på tre olika högstadieskolor i Umeå. Där får de leda unga tjejerna på högstadiet, i en idrott de själva utövar eller har utövat. På så sätt får de anställda utveckla sitt ledarskap samtidigt som unga tjejer får testa på olika idrotter, parallellt som vi synliggör kvinnor som leder. Ulrika Åberg jobbar som affärscontroller, har tidigare spelat ishockey på elitnivå och är EkonomiNords representant i Coacha Framtiden.

Beskriv dina känslor om att vara med i Coacha framtiden?
– För mig är detta ett mycket viktigt ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill försöka hjälpa tonårstjejer att utvecklas och att våga göra saker med nyfikenhet istället för rädsla. Jag vill att de ska kunna känna sig trygga i sig själva och göra det de vill, inte bara göra saker för att alla andra gör det, berättar Ulrika.

När tjejerna klev av bussen ifrån Linneaskolan och entrade Nolia ishall var det med spända men förväntansfulla steg. Det var något helt nytt att få testa ishockey inne i en rink med klubba och puck. 

Coacha Framtiden - Ulrika från EkonomiNord

 

 – För mig är detta ett viktigt ämne. Jag vill att tjejer ska våga göra saker, våga misslyckas. De ska inte behöva vara bäst för att våga. Det är viktigt tycker jag, på så många andra plan i livet också. Sporten är ett utmärkt redskap för att träna upp självkänslan. Jag tror att om tjejer vågar sig på att testa olika sporter så blir det lättare för dem att hålla sig kvar längre i idrottens värld. Jag tycker att det är viktigt med kvinnliga förebilder också som vet hur det är att vara i femtonårsåldern. Sen är det ju generellt så att de flesta ledarna man stöter på inom idrotten fortfarande är män, det är kul för tjejerna att se att det finns kvinnliga ledare också.

De var en något blyg start på den osäkra marken som nu bestod av en ishall helt till deras förfogande. Ju längre tid på isen desto mer skratt ekade i ishallen. Genom de väl utvalda övningarna blev tjejerna mer bekväma och tog för sig mer.

Hur utvecklar det här dig inom ledarskap?
Det utvecklar mig för att jag måste försöka anpassa mig till de förutsättningar som finns, att tjejerna är försynta och lågmälda till en början, då kan jag inte gå på för hårt. Men allteftersom lektionen lider så tar de för sig mer och mer. Det är min reflektion efter min första lektion. Jag som ledare måste ta hänsyn till en del saker i mitt ledarskap på isen så jag inte skrämmer någon. Jag vill locka dem till skratt, att de vågar prova på saker på isen som de inte visste att de kunde.

Erik Liljestrand som är projektansvarige för Coacha framtiden berättar om EkonomiNords engagemang.

– Det är jätteroligt att Ulrika är med och hon är en fantastisk förebild och representant ifrån EkonomiNord. Det är speciellt roligt att vi får introducera en idrott som enligt samhällets normer ses som manlig. Att EkonomiNord är med i Coacha Framtiden är ingen överraskning, det går helt i linje med deras vision om att utvecklas, berättar Girls in Sports Erik Liljestrand.

– EkonomiNord har alltid försökt hitta samarbetsformer där vi kan hjälpa till i för att uppnå en bättre balans i samhället. När det gäller Coacha framtiden så känns det helt rätt för oss att vara delaktiga i att skapa möjligheter för unga tjejer att prova olika typer av idrotter. Det skapar ju en positiv känsla när man skapar förutsättningar till förbättringar hos grupper som inte haft dessa möjligheter tidigare. Det är ju också en möjlighet till självförverkligande hos en medarbetare inom ett område som inte ingår i den normala arbetssituationen, säger EkonomiNords VD Peter Eklund.

Klockan 07.30 har dörrarna till Leia företagshotell öppnats, det är frusna men glada förebilder som kliver in och börjar prata om hur helgen varit. Frukosten och det rykande kaffet står serverat, stolarna stor i en cirkel och dagen skall komma att ha en bra start.

Utöver träningspassen med skolungdomarna har även förebilderna från de olika företagen nätverksträffar där de samlas och delar erfarenheter och får chans till att fortsätta utvecklas på flera plan.

– Jag tycker det är jättebra, att få prata ihop sig och dela erfarenheter. Vi är i olika åldrar, från olika miljöer och finner en gemenskap i projektet. Vi kan diskutera och komma fram till viktiga saker och få en chans att utbyta tankar och idéer, berättar Ulrika.

Slutligen tackar Peter för Coacha framtiden.
– Tack för att EkonomiNord får vara en del av Girls in Sport viktiga engagemang!